Αρχαιολογικοί Χώροι

Portara in Naxos GreeceΣτη Νάξο υπάρχουν αρκετοί αρχαιολογικοί χώροι.

Μεταξύ των δημοφιλέστερων είναι τα αρχαία λατομεία στις Μέλανες και στον Απόλλωνα όπου βρίσκονται μεγάλα αγάλματα τα οποία είναι γνωστά ως Κούροι.

Στον Απόλλωνα βρίσκεται ένα αρχαίο λατομείο μαρμάρου από τα πολλά που υπάρχουν στην Νάξο. Το λατομείο εφοδίαζε με πρώτη ύλη αλλά και με έτοιμα προιόντα μαρμάρου το ιερό της Δήλου και άλλες περιοχές στον ελληνικό κόσμο για πολλούς αιώνες. Το εντυπωσιακότερο θέαμα στο λατομείο είναι ένας μισοτελειωμένος τεράστιος κούρος γνωστός ως κούρος του Απόλλωνα. Το άγαλμα είναι πάνω από 10 μέτρα και οι ειδικοί διαφωνούν για το ποιόν παριστάνει, άλλοι υποστηρίζοντας ότι παριστάνει τον θεό Απόλλωνα και άλλοι τον θεό Διόνυσο που και οι δύο λατρεύτηκαν στην Νάξο.
 
Στην περιοχή των Μελάνων βρίσκονται δύο ημιτελείς Κούροι, που βρίσκονται αμετακίνητοι στο σημείο όπου λαξεύτηκαν. Ο ένας απ' αυτούς βρίσκεται στο Φλεριό και ο άλλος στην Ποταμιά. Από ένα ανηφορικό μονοπάτι που ξεκινά δίπλα από τον χώρο που βρίσκεται ο Κούρος στο Φλεριό και μετά από  300-400 μ. θα ανακαλύψετε τον λιγότερο γνωστό Κούρο της Νάξου, τον Κούρο της Ποταμιάς.
 
/