Μουσεία στη Χώρα Νάξου

Αρχαιολογικό Μουσείο Νάξου
Στο αρχαιολογικό Μουσείο της Νάξου εκτίθενται έργα τέχνης και αντικείμενα καθημερινής χρήσης που ήρθαν στο φώς από τις ανασκαφές που διεξάγονται στο νησί συνεχώς μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, και χρονολογούνται από τα νεότερα νεολιθικά έως τα παλαιοχριστιανικά χρόνια (5300 π.Χ. - 5ος αι. μ.Χ.).

Στις αρχαιολογικές συλλογές του Μουσείου Νάξου περιλαμβάνονται σημαντικότατα ευρήματα, ιδιαίτερα της πρωτοκυκλαδικής περιόδου (3200 - 2300 π.Χ.) αλλά και από τις παλαιότερες φάσεις των ιστορικών χρόνων, πολλά από τα οποία είναι μοναδικά.

Μοναδική είναι, μετά από την αντίστοιχη του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, η συλλογή των πρωτοκυκλαδικών μαρμάρινων ειδωλίων, χωρίς να υστερούν και οι πλουσιότατες σε αγγεία συλλογές της μυκηναϊκής (τέλος 2ης χιλιετίας π.Χ.) και της γεωμετρικής περιόδου (9ος - 8ος αι. π.Χ.).

Οι αρχαϊκοί (7ος - 6ος αι. π.Χ.), οι κλασικοί (5ος - 4ος αι. π.Χ.) και οι ελληνιστικοί (3ος - 1ος αι. π.Χ.) χρόνοι αντιπροσωπεύονται από χαρακτηριστικά δείγματα κεραμικής και πήλινων ειδωλίων. Από τη ρωμαϊκή εποχή (1ος π.Χ. - 2ος αι. μ.Χ.) εκτός από τα κεραμικά υπάρχει και μια μεγάλη, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συλλογή γυάλινων αγγείων.

Το Ενετικό Μουσείο (Domus Della Rocca Barozzi)
Το Ενετικό Μουσείο, ένα παλιό αρχοντικό των οικογενειών Della Rocca (De la Roche) και Barozzi στη βορειοδυτική πλευρά του κάστρου που κτίστηκε το 1207.  Το βενετσιάνικο άρωμα τυλίγει όλες τις γωνιές και τα δωμάτια του Πύργου. Εκεί παρουσιάζεται ανά ιστορικές περιόδους η ζωή των οικογενειών που κατοίκησαν στους χώρους του όλους αυτούς τους αιώνες. Τα αντικείμενα και τα έπιπλα θα σας ταξιδέψουν στη ιστορία του πύργου από το 1207 μέχρι και τα νεότερα χρόνια. Οι ιδιοκτήτες του έχει συνθέσει τις διάφορες ιστορικές περιόδους με ένα μοναδικό τρόπο, σε μία ξεχωριστή ατμόσφαιρα. Η ξενάγηση γίνεται και από τον κ. Νίκο Καραβία, ένα από τα μέλη της οικογένειας, ο οποίος διαθέτει και ένα ιδιαίτερο χάρισμα στο να μεταφέρει τον επισκέπτη σε μια άλλη εποχή, με «ζωντανό» τρόπο.

Να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο διοργανώνει το «DOMUS FESTIVAL», με ποικίλες εκδηλώσεις υψηλής ποιότητας, όπως βραδιές παραδοσιακής ναξιώτικης μουσικής και χορού (βιολί, λαούτο, τζαμπούνα και τουμπάκι), κονσέρτο για βιολί και πιάνο, ρεσιτάλ κιθάρας (διεθνές, κλασσικό και σύγχρονο ρεπερτόριο, καθώς και βραδιές jazz & blues.

Επιτόπιο Αρχαιολογικό Μουσείο (στην πλατεία του Μητροπολιτικού Ναού της Νάξου)
Το μουσείο είναι από τα ελάχιστα στο είδος του, καθώς σε αυτό εκθέτονται ευρήματα από τον αρχαιολογικό χώρο της Γρότας, της αρχαίας πόλης της Νάξου (μίας από τις σημαντικότερες μυκηναϊκές πόλεις του Αιγαίου), στη θέση όπου βρέθηκαν. Εκτός από το κέντρο και την αγορά τής πόλης (που βρισκόταν κάτω από την πλατεία της Μητρόπολης, στο σημερινό Κάστρο της Χώρας), το μέρος της που ήταν προς την παραλία έχει σήμερα καλυφθεί από τη θάλασσα, λόγω ανύψωσης της στάθμης του νερού. Τα μεγάλα νεκροταφεία της περιοχής πιστεύεται ότι βρίσκονταν στα Απλώματα και στη θέση Καμίνι.

Η συλλογή περιλαμβάνει σημαντικά ευρήματα και αναπαραστάσεις που παρουσιάζονται στον κλειστό χώρο, με μια σταδιακή χρονολογική μετάβαση από τη Μυκηναϊκή εποχή (1300-1100 π.Χ.) μέχρι τη Γεωμετρική (900-700 π.Χ.). Τα ευρήματα ήρθαν στο φως από τις ανασκαφές που έγιναν το 1980, για τα οποία αποφασίστηκε να παραμείνουν στη θέση τους και να παρουσιαστούν με αυτόν τον πρωτότυπο τρόπο (ορισμένα από τα ευρήματα έχουν αντικατασταθεί με πιστά αντίγραφά τους)./